Askås Webinar om Tillgänglighetsdirektivet
Onsdag 31 januari arrangerade vi Askås Webinar med fokus på Tillgänglighetsdirektivet. Vi tackar alla "tittare" som var med oss under sändningen. Hade ni inte möjlighet att se webinaret när det sändes går det utmärkt att se i efterhand.
Marcus Kindbom, affärsutvecklare på Askås och frontend-utvecklaren Caroline Lindström fanns i studion för att berätta om tillgänglighetsdirektivet i stort och hur vi på Askås agerat för att förbereda vår e-handelsplattform. I mer än ett års tid har vi jobbat med att tillgänglighetsanpassa vår plattform och i synnerhet våra designmallar.
I webinaret gav Marcus och Caroline även tips och information om vad man ska tänka på och hur man ska jobba som e-handlare för att lägga grunden till ett effektivt tillgänglighetsarbete.
Längst ner på den här sidan har vi även samlat ihop och besvarat de frågeställningar som dök upp i chatten. Vi har även lagt till ett antal andra generella frågor och svar som kan vara bra att ha med sig när ni nu ska ta beslut om hur ni ska gå vidare med tillgänglighetsarbetet.
Se webinaret på Vimeo
▶ Önskar ni mer information om våra tillgänglighetsanpassade designmallar kan ni kontakta någon av Askås kundansvariga säljare. 0533 - 69 16 00
Tips och information
Som utlovat har vi samlat information om vårt eget tillgänglighetsarbete och tips på hur ni själva kan komma i gång och jobba med tillgängligheten.
Du hittar denna information i en PDF via länken här nedan.
Frågor & Svar om tillgänglighet
-
Hur ska man tänka gällande text i bild?
Allra bäst är text i separat html. Skulle man ändå använda text i bild är det extra viktigt att bilden har en bra och informativ alt-text.
-
Hur fungerar det med tillgänglighet i mobil?
Askås har byggt in ett extra stöd för responsivitet med ännu bättre möjlighet att anpassa textstorleken. Så även om man sitter på en liten skärm och skalat upp texten ordentligt bör layouten ändå fungera. Sedan har vi kodat enligt industristandarden så butiken bör vara kompatibel med de funktioner gällande tillgänglighet som finns inbyggt i olika mobiler.
-
Vad utöver tangentbordsnavigering har ni skapat stöd för?
Tangentbordsnavigering är en stor del av våra nya tillgänglighetsanpassade mallar. Men utöver detta finns det en mängd olika anpassningar vi gjort för att möta kraven. Stöd för så kallade skip-länkar, stöd för skärmläsare, fokus på kontrastfärger och förbättrade statusmeddelanden är några exempel. Mer utförlig information om vårt tillgänglighetsarbete finns i det bifogade PDF-dokumentet.
-
Hur kan min sajt göras tillgänglighetsanpassad?
Den behöver uppdateras till Askås nya tillgänglighetsanpassade designmallar. Beroende på vilken typ av design ni har i dag kan dessa tillgänglighetsprojekt variera från kund till kund. Vill ni redan nu inleda en tillgänglighetsanpassning ska ni ta kontakt med er kundansvariga säljare på Askås.
-
Vad kostar en tillgänglighetsanpassad design?
Det är svårt att svara på exakt. Det beror på hur komplex design ni har idag? Vill ni ”kopiera” er befintliga design eller kanske passa på att göra en redesign. Hör av er till er kontaktperson på Askås för att inleda en diskussion.
-
När måste anpassningarna göras?
Lagen träder i kraft 28 juni 2025 och det kommer inte fungera om alla e-handlare kommer i april 2025 och beställer tillgänglighetsanpassningar. Då hinner inte vi med. Dessutom har ni ett arbete att göra själva med innehållet på sajten. Börja i god tid och skapa rutiner för hur ni långsiktigt ska jobba tillgängligt.
-
Vad behöver vi göra själva som e-handlare?
Det finns en mängd saker att tänka på när det gäller det egna tillgänglighetsarbetet. Vi har samlat ihop en mängd tips och information om hur ni själva ska tänka och arbeta i det bifogade PDF-dokumentet.
-
Gäller detta alla e-handlare och bolag?
Det finns ett undantag i lagen för så kallade mikroföretag. Det vill säga företag som både har färre än tio anställda och en omsättning under 2 miljoner EURO. Men är man ett mikroföretag i dag har man sannolikt ambitioner att växa, så att rusta för framtiden är ju ingen dum idé.
Vår erfarenhet är dessutom att en tillgänglig sajt gynnar alla besökare och därmed även dig som e-handlare.
-
Måste sajten vara anpassad fullt ut i juni 2025?
Exakt hur lagen kommer tillämpas nästa år är svårt för oss att säga. Men som sagt, att så långt det går tillgänglighetsanpassa era butiker i god tid kan bara vara positivt. Sannolikt är det också viktigt att visa att man faktiskt har gjort något och att man jobbar aktivt med tillgängligheten. Detta är vår erfarenhet när det gäller andra typer av lagar, exempelvis Prishistorik-lagen.
Mer läsning
Fler funktioner från Askås
Konverterande, smart merförsäljning.
Mångsidigt CRM-system för automatiserade utskick.
Automatiserade översättningar via Askås Translation Service.
Nå smidigt ut i hela världen. Förberedd för alla världens språk.